Een aanpassing in ons DNA
Onze voorouders maakten zelf vitamine C aan uit glucose, maar dit vermogen verloren we miljoenen jaren geleden. Om aan vitamine C te komen eten wij groente en fruit. Net zoals de meeste mensen dierlijke producten eten om alle essentiële aminozuren en vetzuren te komen. Deze kunnen we namelijk niet zelf maken, maar halen we uit ons dieet.
Door specifieke genen in ons DNA aan te passen of nieuwe genen uit andere organismen in te voegen, zou het mogelijk worden om nieuwe functies toe te voegen zoals het aanmaken van essentiële aminozuren, vetzuren en vitamines.
Mensen genetisch herprogrammeren is nog toekomstmuziek, maar met technologieën als CRISPR-Cas9 voor genetische modificatie kunnen wetenschappers intussen al heel gericht veranderingen aanbrengen in ons DNA. Die techniek wordt bijvoorbeeld al toegepast bij embryo’s, voor medische doeleinden.
Wat je ziet is een model van een foetus met een dubbele helix (DNA-structuur), waarin die wijzigingen zouden worden doorgevoerd.
Kies jij voor deze oplossing, die straks je kinderen en kleinkinderen zouden kunnen ondergaan?
Wist je dat
er geiten bestaan die genetisch gemodificeerd zijn om spinnenzijde-eiwitten te produceren? Wetenschappers hebben spinnengenen in het DNA van geitenembryo’s ingebracht. Daardoor maken deze geiten in hun melk het eiwit aan dat gebruikt kan worden om spinnenzijde te maken. Dit proces levert veel meer zijde op dan spinnen zelf kunnen produceren.